04 September, 2009 // 20:11

ETT INLÄGG OM BÖCKER

Jag vet inte hur det är med er, men jag älskar att kolla igenom folks bokhyllor. På något vis så säger böcker så mycket om andra människor. Vad som döljer sig på insidan, vad som intresserar dem. Var de har varit och vad det har gjort. Därav så tänkte jag att jag skulle bjuda in er till min bokhylla. Jag tänker kort sagt visa er några av mina favoritböcker, samt böcker som väntar på att jag ska få tid att läsa dem. Kanske kan ni känna att ni fått en lite bättre inblick i vad jag är för människa när ni nått slutet av inlägget!

Så här ser min bokhylla ut i nuläge. Lite böcker saknas (en del Harry Potter-böcker bland annat) då dem troligtvis ligger i flyttkartonger i källaren. Jag planerar ett besök där nere så snart jag tagit mod till mig. Jag är, hm, lite rädd för källare.

Detta är en fantastisk liten bok som jag läste i antingen fyran eller femman. Jag lånade den på biblioteket när vi var där på besök med skolan och läste ut den på kanske två dagar (vilket var väldigt snabbt för mig back then). I korta drag så handlar den om föräldralösa Molly Moon som hittar en bok om hur man hypnotiserar folk. Jag tyckte att den var hemskt spännande och den var en av mina favoritböcker i många år. När jag snubblade över den på en bokrea för något år sedan var jag tvungen att köpa den,  men jag har dock inte hunnit läsa om den än. Jag drömmer förövrigt fortfarande om att skaffa en mopps som ska heta Petula, självklart efter att ha läst den här boken.

Denna bok kom in i mitt liv under ungefär samma tid och är än idag den bok jag läst flest gånger. Jag tycker vanligtvis inte om att läsa böcker fler än en eller två gånger, men med den här är jag nog uppe i fem kanske. Det som är bra med den är att den är lika bra fortfarande, trots att jag kanske var elva eller tolv första gången jag läste den. En bok om fyra tjejer i övre tonåren och deras olika val av vägar att gå i livet kan liksom aldrig gå fel!  Jag kan även lägga till att det finns fyra böcker och två filmer om dessa fyra tjejer.

Japp, ni visste att han skulle komma förr eller senare. Mr Harry Potter, min bästa vän från och med att jag fyllde tio. Jag fick den första boken i födelsedagspresent och jag kommer ihåg hur jag låg och läste högt för mamma på kvällen för att jag tyckte att den var så fruktansvärt bra. Den har liksom lite av allt; kärlek, vänskap, spänning, mysterier, magi (jag var så himla facinerad av magi när jag var i den åldern) och en massa annat! Jag tycker fortfarande att bokserien om Harry Potter är världens bästa. Ni ska se mina skolböcker från mellanstadiet; alla är täckta med bilder på Harry Potter och J.K Rowling. När jag fyllde elva väntade jag, med den lilla smula hopp jag hade, på att ett brev skulle komma till min brevlåda som talade om för mig att jag också skulle få börja på Hogwarts. Jag ville ju så himla gärna att han skulle finnas på riktigt.

Boken med världens läskigaste bokomslag är skriven av Fredrik Virtanen och är världens kanske första "blok" (blogg + bok). Det är kort sagt en bok med samlade inlägg från hans blogg. I början av högstadiet var Fredrik Virtanen min största idol. Jag har glömt vad det var med honom som fångade mig så starkt. Det började nog med has krönikor och fortsatte med hans blogg. Något som alltid fångat mitt intresse är människor som har koll på  populärkultur. Jag tror det var därför jag blev så fäst vid honom; han skrev mycket om populärkultur. Filip och Fredrik är ett annat exempel på den här typen av människor (jag tycker förövrigt även kopiöst mycket om dessa två).
Hur som helst: "Olyckligt kär i ingen speciell" är samlade inlägg från tiden då Virtanens blogg var en av Sveriges bästa. Perfekt läsning för folk som gillar bloggar och mysiga män, antar jag. Han skrev faktiskt en hel del fina saker en gång i tiden och den här boken ligger mig rätt varmt om hjärtat.
Sommarlovet innan jag skulle börja sjuan upptäckte jag Sex Pistols. Det blev som ett wake-up call för mig. Jag kommer ihåg att jag först fick höra en liveversion av "God save the queen" och tänkte "Vad i hela friden är det här för skit?". Men ju mer jag lyssnade, desto mer fastnade jag. Eller fastnade, jag blev besatt! Jag lyssnade inte på något annat. Jag tänkte i princip inte på något annat! Under en period kunde jag i princip alla namn, årtal och datum som var viktiga alls i deras historia. Jag höll mig uppdaterad på John Lydons hemsida, jag läste allt jag kom åt. Jag vägrade acceptera att det kunde finnas någon där ute som älskade dem mer än jag gjorde. Därav samlade jag på mig dessa böcker. Boken om Sid Vicious köpte jag när den här perioden var som värst, "No irish, no blacks, no dogs" (som är en självbiografi av John Lydon) köpte jag i somras när jag var i Stockholm. Den enda bok jag känner att jag saknar nu är "Inte som andra döttrar" av Deborah Spungen, mamma till Nancy Spungen som blev, eller inte blev, mördad av Sid Vicious (fallet blev ej utrett då Vicious dog av en heroinövererdos).

Någon gång så nämnde jag att dokumentärer är min favoritgenre inom filmer, så för mig kan ju dokumentärböcker vara det optimala. Precis som man kan se på omslaget så är den skriven av Morgan Spurlock, mannen som gjorde dokumentären Supersize me, i vilken han endast åt mat från McDonalds under x antal veckor för att se hur kroppen reagerade. Det är för det första en väldigt bra film som blev väldigt bra i bokform också! Boken handlar dock inte om hans projekt utan snarare om McDonalds och snabbmat i stort. Kort sagt så handlar den om hur världen, främst USA, äter ihjäl sig. Väldigt underhållande och intressant bok för folk som är intresserade i ämnet (vilket jag var i åttan då jag gjorde ett stort projektarbete om saken).

Jag insåg för länge sedan att thrillers och deckare inte var min grej. Det kändes helt enkelt som att jag inte behövde en massa polisdravel och spänning av den typen. Därför så var det rätt konstigt att jag började läsa den här boken sommaren 2008. Jag behövde sommarläsning, klickade runt på olika bokhemsidor och insåg att denna låg högst i topp i princip överallt, så jag tänkte "vad fan, någon gång ska väl bli den första". Tro mig, jag är väldigt nöjd med mitt köp! I nuläge så har väl i princip alla som inte läst boken sett filmen. Den handlar i alla fall om journalisten Mikael Blomkvist som får i uppdrag av en man vid namn Henrik Vanger att utreda försvinnandet av hans brorsdotter Harriet, och sedan om alla hemskheter han hittar på vägen. Framför allt så har denna bok dock Lisbeth Salander, tidernas coolaste bokkaraktär. Hon är socialt efterbliven, tystlåten, fruktansvärt smart och hur hård som helst! Boken (och dess två uppföljare) är verkligen värd att läsa bara för hennes skull. Om inte annat så tycker jag faktiskt att filmen var en bra filmatisering. Inte lika bra som boken, men bättre än vad filmatiseringar av böcker vanligtvis är. Noomi Rapace är så snygg som Salander att jag och Benjamin nästan bråkade om vem som skulle få ligga med henne.

Även denna gissar jag att ni hade väntat er. Ronnie Sandahl är nu typ vad Fredrik Virtanen var för mig för fyra år sedan. Jag vet inte om någon man kan skriva om kärlek och smärta och sorg och mörker som han kan. Det är magiskt. Detta är en fantastisk bok om tre vänner och deras rätt tragiska liv och den ligger på delad förstaplats med Harry Potter på min boktopp. Gillar ni inte att läsa böcker så bör ni åtminstone läsa hans krönika som finns på baksidan av Aftonbladet varje måndag. Maken till man har världen aldrig skådat, han är så full av fantastisk. Extra plus för att han är snygg också, hehe.

Nu kommer vi till två böcker som väntar på att jag ska ge dem lite uppmärksamhet (en till är på väg hem till mig as we speak). Först ut är Marilyn Mansons självbiografi. Jag är väl inget jättestort Manson-fan, men däremot så är jag ett stort biografi-fan. Speciellt när det kommer till musikbiografier. Jag antar att även detta rotar sig i min fascination för populärkultur. Jag har i alla fall fått för mig att detta ska vara en intressant bok. Extra poäng för  omslaget som gör att den ser snygg ut i bokhyllan också.

Denna bok ser jag fruktansvärt mycket fram emot att läsa! Alla som känner mig väl har nog förstått min facination för porr och porrindustrin. Jag vet inte varför den intresserar mig så mycket, men det gör den. Den här boken är skriven av Ron Jeremy, en man som idag är drygt 50 år gammal och har varit med i fler porrfilmer än någon annan (ca. 1750 stycken). Enligt egen utsago ska han även ha legat med, i runda slängar, 4000 kvinnor. Låter det inte fantastiskt så säg? I och med att jag inte läst den en kan jag inte riktigt rekommendera den till någon, men efter att ha bläddrat i den så antar jag att jag kan rekommendera den till alla som gillar sexsnack och alltid undrat hur det är att vara porrstjärna. Vet inte vad det säger om mig dock...

Postat av: ralf

MOLLY MOON <3 och mansons självbiografi är jävligt bra. sjuk, men bra!

porrboken måste du säga om den är bra eller inte när du läst :D

2009-09-04 // 23:58:18
Postat av: shit man

asså är också asintresserad av porr+porrindustri så förstår EJ hur du kan presentera marilyn mansons självbiografi och inte jenna jamesons självbiografi som också är skriven med hjälp av neil strauss: att älska som en porrstjärna. den är ju typ FYRTIO gånger bättre än mansons självbiografi tyckte att mansons själbiografi var asdålig när jag läste den eftersom att den ej levde upp till de förväntingar jag hade efter att ha läst att älska som en porrstjärna!!!!!!!!!!!!! mansons självbiografi = här är jag jag gillar satan knark och knull:PPP, jamesons biografi = intressant på riktigt!!!!!!

2009-09-05 // 13:10:59
URL: http://radisorna.blogspot.com
Postat av: nellie 2

obs anledningen är ju kanske att du inte har läst den så göre nu :(

2009-09-05 // 13:11:57
Postat av: Viola

Alltså jag är så jävla sugen på Mansons självbiografi bara för sakens skull, men jag vill isåfall läsa den på engelska tror jag. Känns som att hela resonemang borde bli förstörda på svenska när han är en *cool musiker*.OCH JA, jag vill läsa Ron Jeremy! Och Jenna Jameson. Åhh porr.

2009-09-05 // 22:41:40
Postat av: Sanna

Jennas biografi var asbra. (plus, här har du en till som tycker att det är rätt underhållande, men främst intressant med porrindustrin) Har just inhandlat Champagneflickan men har inte riktigt kommit till skott med att läsa den än.

2009-09-07 // 21:09:20
URL: http://sunnyforsberg.blogg.se/
Postat av: inkd

wow, kändes som att kolla på min bokhylla :D har alla harrypotterböckerna med, och var besatt av marian kayes förut :D systrar i jeans och vissa av de andrahar jag inte, men kan tänka mig att jag skulle gilla dem!

2010-12-10 // 19:32:02

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Hemsida:

Kommentar:RSS 2.0