16 Februari, 2011 // 13:57

Svaren - Fotorelaterat

 

Här kommer då alltså de sista svaren på frågorna, sjukt försenat men bättre sent än aldrig!

 

Du redigerar dina bilder väldigt vackert, speciellt de svartvita, kan du berätta hur du gör?/Jag undrar om inte du skulle kunna ge lite redigeringstips, enkla små tutorials eller så?
Någon gång läste jag att någon beskrev det där med att avslöja hur man redigerar sina bilder var som att en kock skulle avslöja sina hemliga recept. Jag tycker att det är väldigt personligt hur man redigerar sina bilder och därför känner jag faktiskt att jag inte vill avslöja hur jag redigerar dem, tyvärr!

 

Hur mycket redigerar du dina bilder? Alltså hur stor skillnad är det mellan originalbilderna och bilderna du lägger upp här?
Det är såklart väldigt olika från bild till bild men en del redigerar jag dem ju, det gör jag. Här kan ni se några exempel, där det är en helt oredigerad originalbild till vänster och det redigerade slutresultatet som jag visat på bloggen till höger!

 

Har du något tips när det kommer till att fota med hög ISO på kvällarna? Mina bilder blir sjukt orangea och det är ej snyggt någonstans.

Hm, har du testat att ändra vitbalans? Det smartaste brukar vara att ställa in en manuell vitbalans, och det gör man med ett vitt papper. Jag vet inte vad du har för märke på din kamera, men läs i instruktionsboken hur man gör!

 

Vad är största skillnaden på din gamla kamera från de nya? Har bilderna förändrats på nått sätt?

Förutom att den är större och att det liksom är mer att hålla i, vilket jag tycker om, så älskar jag brusreduceringen. Med min gamla 400D så gick det knappt att fota på ISO-tal över 400, men nu fotar jag i ISO 1000 utan större problem. Förstår ni vilken gudagåva det är när man fotar konserter och spelningar? Så ja, det är väl den största skillnaden tycker jag. I övrigt så tycker jag att bilderna blir mycket klarare i färg och sådär.

 

Tips när du tar porträtt?

Vet inte! Gör något galet och ha så kul, det är det bästa tipset tycker jag. Jag tycker porträttfoto är tråkigt och därför kan man ju lika gärna göra något oväntat som inte är helt ”regelrätt”!

 

Hur "väljer" du dina motiv? När du fotar miljöer och dylikt :)

Oj, jag vet verkligen inte! Den pinsamma sanningen är väl att jag fotar allt jag ser typ och så rensar jag jättemycket när jag kommer hem, haha.

 

Vad har du i din kameraväska?

Min Canon EOS 7D såklart, samt mitt Tamron 28-75 f/2.8 och mitt Canon 50mm f/1.8. Dessutom så har jag instruktionsboken till kameran, motljusskydd, min externa blixt, extra minneskort, fjärrutlösare, ett vitt papper (för att ställa in vitbalans), laddare till kameran, linslock och öronproppar. Ledsen för sjukt dålig bild.

 

Kan du inte berätta mer om ditt projektarbete?

Absolut! Såvitt jag har förstått så gör alla treor i Sverige ett stort projektarbete av något slag, och mitt går då alltså ut på att jag ska göra en dokumentär fotobok om Norrlands inland. Boken kommer att innehålla bilder från Malå, Sorsele, Lycksele och Vilhelmina och kommer att ligga på ca 150 sidor. Den är långt ifrån klar än men jag kan meddela att den blir väldigt fin!

 

Ja kan du inte lova mig att ditt projekarbete kommer att bli en bok som jag får köpa?

Självklart får du köpa den Annika, men jag fick den svidande offerten från tryckeriet för någon vecka sedan och jag är rädd att den kommer att bli mycket dyrare än jag hade räknat med. Cirka 360 kronor per bok kommer den nog att hamna på, och det är tyvärr inte så mycket jag kan göra åt saken. Det känns såklart jättetråkigt, men det är dyrt att trycka böcker i små upplagor!


Vilken är nästa fotogrej du kommer att köpa?

Jag är i enormt behov av ett bra vidvinkelobjektiv, så det tänker jag försöka spara till! Får se vilket årtionde jag kommer att ha råd med det, heh…

 

Hur kommer det sig att du fått fota så många band?

Jag känner många musiker! I de flesta band jag fotat känner jag åtminstone en av bandmedlemmarna, och om jag inte har känt dem så har de varit kompisar till kompisar. Umeå är ju faktiskt inte så stort och de flesta musiker här verkar vara bekanta med varandra, så man kommer snabbt in i kretsen.


Postat av: Annika

Hahahaha alltså jag hade glömt att jag hade ställt den där frågan och när jag läste frågan innan min så tänkte jag Jag måste påminna henne om att jag vill köpa boken och så hade jag ju redan gjort det!Kommer köpa den trots 360 kronor ok.

2011-02-24 // 19:15:06
URL: http://chocolatejesus.blogg.se/
Postat av: Vera Maya

Your blog is amazing, love your work :))

2011-02-27 // 06:58:50
URL: http://wildcanyonsandwhiskey.blogspot.com/
Postat av: FOTO - byyemma

får man fråga varför du har öronproppar i kamera väskan? :D

2011-02-28 // 14:20:12
URL: http://byyemma.blogg.se/
Postat av: Humle

Underbart! :)

2011-02-28 // 16:28:54
URL: http://respirato.blogg.se/
Postat av: isa

Fin blogg!

2011-02-28 // 17:29:14
URL: http://isablogg.blogg.se/
Postat av: Tokyo - Love (Johanna)

Hej. Är sugen på att köpa Tamron 28-75 f/2.8 till min Nikon D80.. men vill gärna höra lite hur det funkar? Skulle vara jätteglad om du vill skriva nån rad, gärna i kommentar på min blogg (eller här, ska komma ihåg att titta in igen).http://sakuradesu.blogg.se/

2011-02-28 // 17:40:48
URL: http://sakuradesu.blogg.se/
Postat av: inga

ojj, tack för bra tips! :)

2011-02-28 // 20:27:26
URL: http://ingass.blogg.se/
Postat av: Omygloss

Kul att Killer Colours är med i detta inlägg :)

2011-02-28 // 20:38:24
URL: http://omygloss.blogg.se/
Postat av: LORISSA LOVEBOMB

vad härliga foton, det gör mig taggad att lära mig foton :)

2011-03-01 // 00:03:02
URL: http://lorissalovebomb.se

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Hemsida:

Kommentar:RSS 2.0